Lincolnwood Public Library
       
     
666 copy.jpg
       
     
183 copy.jpg
       
     
180 copy.jpg
       
     
214 copy.jpg
       
     
254 copy.jpg
       
     
235 copy.jpg
       
     
353 copy.jpg
       
     
545 copy.jpg
       
     
479 copy.jpg
       
     
368 copy.jpg
       
     
458 copy.jpg
       
     
449 copy.jpg
       
     
414 copy.jpg
       
     
383 copy.jpg
       
     
602 copy.jpg
       
     
630 copy.jpg
       
     
Lincolnwood Public Library
       
     
Lincolnwood Public Library

Lincolnwood, IL

scope:

Originally built in the 1960s and added on to in the 1990s, the Lincolnwood Public Library is a single story urban Library on the north end of the City of Chicago.  The Library and subsequent collections are divided by a series of long interior light wells that divide the building into thirds. Issues in the existing facility include scattered administrative offices, odd shaped and inefficient meeting rooms, and noise issues attributed to the 75-80 tweens that travel across the street between 3-5pm from the adjacent junior high. 

project 1:

Masterplan and Capital Building Assessment
The initial phase of the project was to perform a master plan study and capital building assessment to understand the current condition of both the infrastructure and the function of the existing Library. Through collaboration with staff and administration, a building program was developed that represents the future needs and direction of the Library. Product Architecture + Design then developed plans and cost models for various levels of renovation and additions for review. Ultimately, the project representing a full building renovation was selected. 

project 2:

Complete Building Renovation
17,000 sf / $5,100,000 project budget

The finished renovation included a new divisible large meeting rooms, 3 study rooms, and a dedicated multi-purpose room for children’s to handle the 3-5pm rush hour. We have also centralized the administration functions between the adult and children’s collection to cut down on noise transfer between the two spaces. 
 

666 copy.jpg
       
     
183 copy.jpg
       
     
180 copy.jpg
       
     
214 copy.jpg
       
     
254 copy.jpg
       
     
235 copy.jpg
       
     
353 copy.jpg
       
     
545 copy.jpg
       
     
479 copy.jpg
       
     
368 copy.jpg
       
     
458 copy.jpg
       
     
449 copy.jpg
       
     
414 copy.jpg
       
     
383 copy.jpg
       
     
602 copy.jpg
       
     
630 copy.jpg